Йордан Калоянчев

петък, 4 юли 2008 г.






Къде се намира изкуството

...сред всичко, което ни заобикаля в този невъобразимо разнообразен свят? Тази дума винаги е звучала красиво и ни е карала да правим асоциации само с позитивни неща. Почти всичко, създадено от човека, което ви заобикаля и ви заинтригува, учуди, хареса ви или просто ви накара неволно леко да се усмихнете, е изкуство. Искам да кажа, че много от човешките творения са повече изкуство, отколкото само плод на някаква амбиция или просто постигната цел. Това не са само холивудските филми, картините на професионалните художници или песента на някой нов талантлив артист. Замислете се. Като "изкуство" може да се определи почти всеки труд на даден човек, стига той да е бил с цел създаването на нещо приятно, уникално, със много старание и любов, посветено на някой друг (изкуството винаги търси своят адресат)
Сигурен съм, че и всеки от вас многократно е създавал такова(писане на художествени текстове, рисуване, танцуване, собственоръчно направена картичка за близък човек, разсмиване на приятели, развиване на някакъв собствен талант, презентация в училище...), макар за тогавашния момент да не е осъзнавал, че прави точно това, а просто да си е вършил работата или да се е развличал през свободното си време. Това, което се опитвам да ви кажа е, че според мен...

Изкуството е за всеки
Има ли значение, че не си най-добър в нещо? Има ли значение, че по телевизията гледаш хора, които се справят с пъти по-добре с "нещото"? Не, разбира се. Това не ти пречи да продължиш да твориш, да се стараеш и да радваш околните със своето изкуство. Познавам хора, които пишат стихове, които тренират Parkour, които рисуват, които наистина обичат да пеят, които танцуват степ... И много други. Те наят, че не могат и 1/100 от това, което могат професионалистите на световно ниво в техния бранш, но не спират да се гордеят с това, че са хора на изкуството. Вярно, всеки по собствен си начин, но аз ги познавам добре и виждам, че така те не само разнообразяват ежедневието си. Затова, ако и вие чувствате, че сякаш ви е заложено да правите нещо - не се поддавайте на никой и нищо, който/което ви кара да се чувствате непълноценни и слаби в своето изкуство.

Лично аз
...гледам на много от нещата, които правя като на изкуство. Дори и на това, че сега създавам тази статия съвсем сам и без да си помагам с материали от И-нет. Подобен на този текст за "изкуството" може да бъде написан далеч по-добре. С по-подходящи думи, по-съществени подтези, подкрепяне на твърденията с примери и насоки към други сайтове, художествени материали.... и какво ли още не!!! Но това в никакъв случай не ме кара да си мисля, че това, което споделих с вас е боклук, който трябва да се изтрие до 2 дена, защото не става за четене.
Може на 10 човека да им се е сторил скучен и да са спрели да четат още на втория ред, но ако на 11-я му е било интересно и , надявам се, полезно - тогава е имало смисъл. А и какви ги говоря! Винаги има смисъл, поне за самия мен... Всеки, който създава какъвто и да е вид изкуство, е духовно богат човек (някои по-малко от други, но да не навлизаме в подробности :D) Така че не се притеснявайте да развивате таланта си (или ако силно желаете да можете нещо - да го превърнете в нов свой талант.)


Това беше поредният що-годе кратък текст от мен, на тема различна от ПК. Благодаря ви и браво на шампионите, които изчетаха всичко;) Дано ви е приятно и полезно да се развличате с моите мааалки скрооомни творби:)

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Venoma, имаш наистина интересен поглед към нещата. Интересно е да знаеш, че си заобиколен от различни видове изкуство, което е неделима част от живота на всеки един от нас (понякога без дори да го осъзнаваме напълно). Да твориш е наистина прекрасно и дори (както казваш ти) да не е нещо от световно ниво, това не прави таланта ти по-малко значим за хората около теб. Съгласна съм, че всеки, който поиска може да развие таланта си и така да ни зарадва с него.
    Лично аз имам познати, които мислят, че щом това което обичат да правят (и правят много добре) не е на професионално ниво, то е безсмислено да се занимават с него. Не съм съгласна с тях, защото виждам как това нещо им се отдава и им доставя удоволствие да го правят (пък и с времето стават по-добри и по-добри). Мисля, че всеки едн от нас трябва да насърчава хората около себе си да се занимават със своя вид изкуство и ние да му се насладим подобаващо, а не да го сравняваме с неща от "висока класа". За мен всеки талант е уникален и различен, макар и хората често да ги поставят под един знаменател /пеене, рисуване, танцуване, писане, различни видове спорт и т.н./.Наистина статията е много полезна и сама по себе си перфектна заради твоят поглед към изкуството и самия изкас, който я прави различна от всяко друго мнение по темата.

    ОтговорИзтриване
  3. Тъжно е наистина поставянето под общ знаменател. Така хората камо ли не оставят на други да решат с какво ще се занимават те самите. Понеже общия знаменател е резултат от общоприетото менение, а което не е тяхно мнение. С две думи... човек трябва да пряви смелост да се бори за собственото си развитие в своето икуство и докато прави това да е щастлив, горд и уверен.

    ОтговорИзтриване