Йордан Калоянчев

сряда, 10 февруари 2010 г.

Destination Bulgaria HD

.









(Филмът трае 44 мин, с прекрасно качество на картината, но английско аудио)



Какво мислите за гледките и хората в България? Ок, задръжте тази мисъл... статията ще започне леко мудно;)

За мен този ден беше изключително скучен и празен. Все пак дори и най-смотания ден има своето малко събитие, за което да се сещаме през останалите тъпи дни;) За мен то беше гледането на един научнопопулярен филм. Бързам веднага да напиша тази малка статийка, докато впечатленията ми са пресни, понеже са полужителни такива.
По една или друга причина рядко опасенията ми, че ще се разочаровам от някакво предстоящо събитие, остават безпочвени. Както може би сте се досетили - този път не се случи това:) Очаквах да бъда разочарован от филма, поради това натиснах бутона "play" нацупен, със заспало изражение на лицето и мисли от сорта на:
"Я да видим поредната тъпотия, която ни оплюва и ни представя като някви неандарталци с мургава кожа, с магаренца, чиято първа грижа е да изгонят бълхите и да острижат овцете... Но не, чакайте! Те имат и градове.... София, с уникален нощен живот, където други селяци се подвизават в кръчмите и играят кючеци на турска музика"
Доста смели мисли, но, повярвайте ми... гледал съм 2-3 такива филма..
УРА! Този не е такъв! А какъв е всъщност?





Това е филм за традициите и запазените обичаи на Българите. За природата на България, за нещата, с които се гордее... Прочетох доста коментари към този филм, които с право критикуват липсата на кадри, които да покажат съвременния начин на живот в големите градове... модерните бизнес и търговски центрове, молове, университети и други... Даже някои от хората с грижи, че ще ни помислят за неразвита държава, където хората живеят по поляните, изглеждаха и доста ядосани... Днес се борим за вече полученето място в Европейския съюз, кокурираме се с кфалифицираните си кадри, с продукцията на българските фирми, с творчеството си... и не малко пъти успяваме. Да, разбира се, че щеше да е хубаво да се покаже и тази страна на България, но....
Аз не разсъждавах като тях, а напротив. Одобрявам избора на екипът на Discovery да снимат селата в България. Все пак с това е толкова характерно за нас. Малките селища, с прости къщички по средата на нищото(в добрия смисъл), сред прекрасната ни природата, където хората не познават градските проблеми. Замислете се - това не го има навсякъде по света, не и по начина, по който съществуват нашите селца. Не можем да имаме по луксозни хотели от Дубай, по-високи небостъргачи от Ню Юрк, по-богати музеи от Париж.... Не е нужно да се сравняваме с неща, които са типични характеристики на модерните държави, на икономическата им мощ. Едно мустаката народче доста се е постарало икономически България да остане сравнително неразвита. В други, много по-човешки, по-натурални категории обаче сме наравно с тях, може би и по-добри. А именно за тези неща става дума в този филм. В България има красиви кътчета сред природата, които предразполагат човешката душа към творчество, към доброта... И така.... нека ви кажа какво точно разбрах от този филм.



След като разбрах, че е стойностен, се постарах да се отнеса сериозно към моето малко преживяване днес:) Представих си, че съм чужденец... Живея някъде си в онези "перфектни" европейски страни където се къпят в пари и проблемът им е дали да се изобрази човече с пола на светофарите за пешеходци за да не се дискриминират жените.
Това, което разбрах за България е, че има кътчета, които времето е пощадило. Там има красива, типично европейска природа с добри хора, които не ги интересува курса на долара, цената на петрола, новата велика реплика на Обама, кой от наглите е пуснат поради "не достатъчно убедителни доказателства" и тнт ... и тнт... На тези места хората се наричат българи с право, понеже не имитират визията, държанието и наложените им от медиите чуждестранни идоли, а живеят така както са живели техните прародители българи. Разбрах, че в България има уникален сорт червено вино, което се прави в прекрасно планинско градче, прославило се още по времето на Турската империя с майсторите си винари. Розовото ни масло, по-ценно от злато, е най-доброто в света, поради идеалния за отглеждането на маслодайните рози климат. Манастирите ни са изградени на най-невероятни места и са "живи", запазени, афтентични и до ден днешен, и още много меко казано забележителни неща... Но дори и да не се изброяват само тези "измерими", ясни факти... Просто всичко снимано в този филм създава впечатление за неповторимост, афтентичност. Хората в него знаят точно какви са, знаят какво ги прави това, което са, живеят различно...някак си...това, което са е резултат на тяхната държава и техния начин на мислене, възприятие за света, а не на тези на останалия свят. В този филм България изглежда като един различен свят, в който много от затворените на тясно в многомилионните си градове европейци биха желали да се озоват...





Добре, сега излизайки от позицията на чуждестранния зрител, искам да допълня, че българите имаме нужда да гледаме подобни продукции. Натрупали сме прекалено много песимизъм... Често за самите нас разсъждаваме по подобен начин:
На никой не му пука за празниците, нали хората ги празнуват само по кръчмите, забравяйки за повода, поради който са се събрали, още след 10тата минута.... навсякъде има мръсотия, цигани... горите ни са изсечени и мутрите са си направили хотели в природните паркове... хората са бедни, нещастни, ядосани на целия свят.... Ок, донякъде това е така, и аз мисля така, НО вижте този филм... вижте как Discovery се е справил блестящо със трудната задачата да представи България като спокойно, красиво местенце, където хората в провинцията живят добре, заради това, което са. Възможно е човек да има такава представа за България... И всеки, който каже, че тя е грешна, нека се замисли за момент. Нищо от казаното във филма не е лъжа; това, което камератра е заснела действително съществува, реалност е... Просто... такава реалност, която ние отбягваме... Когато пред нас се намира пейка, под шарена сянка на красиво разцъфнало дърво в парка, ние веднага извръщаме поглед на другата страна за да потърсим бездомното куче, циганина, графита, препълнения казан, дупката на пътя, черния джип мерцедес, злобната бабичка, паркираната неправилно кола....
Ето... беше ми трудно да се сетя за нещо приятно за окото, което да послужи за примера по-горе (онова с пейката :Р) а за лошите примери ми беше трудно да спра да изреждам.... Черногледо българче съм:) Но какво да се прави... Изплакнете очи с това филмче, както направих и аз. Туко виж ви излекувало .... за през следващите 1-2 часа:)




За мое съжаление не открих субтитри на български... Все пак не е нужно кой знае какво владеене на английски за да се разбере казаното във филма:) Пробвайте се.

линк в замунда:
http://www.zamunda.net/details.php?id=109420&hit=1

линк за сваляне 1:
http://www.2shared.com/file/11284893/8f254f89/DestinationBG.html

линк за сваляне 2:






------------------------------------------

2 коментара:

  1. Хубаво е, че съм виждала толкова много диви, непокътнати от човека, детствени местенца в България - нещо, с което малко страни могат да се похвалят вече. Важно е да ценим това спокойствие, което ни предоставя природата - не знам какво би било по-хубаво от това да се излежаваш на някоя слънчева полянка, далеч от суматохата на града, и единствения "шум", който да гали сетивата ти да е от близкото поточе, пеещо своята песен за небето, за земята и за хармонията между тях! Или пък къде другаде по света ще можеш да изкачиш водопад без въжета, водачии и така нататък, докато не стигнеш до стена от вода, свежа зеленина и милиони дъги, които равят това място вълшебно? Просто трябва понякога да се опитаме да поживеем по-простико, ден за ден. И тогава щастието от това, което не виждаме в забързания си ден, ще изпълни душиците на всеки един от нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре казано:) Накара ме да помечтая... Не трябва да забравяме, че в Българие има изобилие от такива места. Природата ни не са само голите баири на стара планина, които се виждат от магистралата. Ти си се убедила лично в това, аз почти:)

    ОтговорИзтриване