Йордан Калоянчев

събота, 15 май 2010 г.

Колко сме здрави в България?

Всичко казано по-долу цели да ви накара да се замислите, да ви се напомни колко е важен начина, по който се храним. Не знам до каква степен ще ви убеди, но съм сигурен, че това ще е много по-резултатно - Храната е важна
Това е филм, за който научих благодарение на коментара на човек, който нямам удоволствието да познавам... Има субтитри в торента, просто го гледайте...

"Какво му трябва на човек?" Точно като на рекламата... Само че отговора едва ли е "еди кой си вид бира". Всички казват, че по-важно от здравето няма. В какво се изразява то?

Физическо здраве - човек трябва да се храни, диша, пие вода и тнт, за да може тялото му да функционира.
Психическо здраве - за да запази разсъдъка си човек трябва да се чувства добре психически, да не е сресиран, да си почива, да отделя време за култура, социални контакти, почивка и тнт.

Кофти е, че този отговор ви се е видял достатъчен. Всеки ще се съгласи, казаното по-горе е вярно, в общи линии ... това е.
Защо да е "кофти" ли? Понеже цяла България приема за отговор "какво", а не "какво и как" Сякаш ни е достатъчно да видим, че нещо е там, че го има за да сме доволни. Дотолкова ни е писнало да вникваме в гадната същност на нещата, че вече се примиряваме с фактите. Сега ще се опитам да ви обесня върху какво искам да ви обърна внимание.

"Да пие вода" - Каква вода пием ние? Всеки, който е гледъл руския филм "Великата тайна на водата" си е изградил мнение за качествата на бoтилираната вода. Но това е съвсем друга тема.
Наскоро в статията на една приятелка прочетох: "Ако пиете от чешмата за 1 година ще спестите нуждните за произвеждане и транспорт 540 литра вода" Тоест, ако човек държи да живее в известна степен екологосъобразно, наистина е добре да пие от чешмата. Как да стане това в България? Аз пия от бутилки, понеже всеки път когато се опитам да пия от чешмата ми става тежко на корема. Физичните свойства на водата не включваха "цвят","вкус" и понякога дори "мирис", нали? Изглежда водата в "Студенски град" (не знам дали слагам кавички защото използвам име, или защото няма нищо студентско в него) е преодоляла физичните закони. Ако пием вода от чешмата се тровим (ще видите употребена тази дума много пъти в статията ми)



"Да диша" - Нека оставим на страна вредните производства, с които не само България, а цяла Източна Европа е осеяна. Хората тук са по-бедни. Поне онези 80-90% от които се ощетяват в името на щастието и благоденствието на останалите процентчета, без никой да ги пита. Тези първите нещастници си купуват издухани коли втора употреба на по 9-10 години внос от Западна Европа, радват им се, наричат ги "нови". Какво правят те с това, което дишаме всеки ден? Според мониторинга на въздуха делът на праховите частици в София е саааамо 4.5 пъти над нормата. На много места инфраструктурата е под всякаква критика. По градините паркират коли, спират слънчевите лъчи към земята, не расте трева, горния слой на почвата се превръща в пясък. Вали. Водата разнася пясъка по улицата. Тя изсъхва. Колите разнасят пясъка из въздуха. Ние го дишаме. Така е всеки сух ден. През останалото време трябва да се усмихваме крачейки из калта по улиците, тъй като тротоари или няма, или са паркирани коли по тях, или близкото заведение си е изкарало масите на тях.



"Да се храни" - Умишлено оставям тази подтема за края на статията, понеже ми е любима. За нея се възмущавам всеки ден. Казано простично - ЯДЕМ БОКЛУЦИ, които едва стават за ядене. Ще извадя един продукт от хладилника си... Руска салата. Какво има в нея? Картофи,краставици и грах наблъскани с изкуствени торове. По-интересното са вредните вещества, които закона е задължил фирмата да напише - растително масло, оцетна киселина E260, консервант Е202, емулгатор Е412, емулгатор Е415. Добре, че не са написали какво има в шунката. Ако се чудите какво ли може да е, прочетете как й е удължен срока на годност следващия път когато си купувате.
Жалко, че не ви описах някоя ефтина стока, която е по-разбираемо да е отровна. Салатата е на на фирма DЕНИТО. Утвърдена и призната марка, функционираща от 4 юни 1990 година. Ядем боклуци, фрашкани с всякакви добавки, че да придобият някакво подобие на фкус и цвят какъвто би трябвало да има.

Не е задължително да е така. Наскоро бях в Австрия, в Германия. Четох съдържанието на най-ефтините продукти, тъй като не можех да си позволя по-скъпите. Нищо общо с тукашните! Най-много едно или две Е-та, дори и в горчицата! И то с нисък номер. Имаше цели супермаркети с биопродукти, с размери достойни за"нашето" METRO. Просто производителите и дистрибуторите там знаят, че ако пуснат на пазара "пластмасова салатка" никой нормален човек, на който му пука с какво се храни, няма да я купи. А на българите им стига да има салата. Няма значение каква.
И така... Ние сме доволни просто, че имаме какво да пием, какво да ядем, какво да дишаме. Странно. Сякаш не говоря за хора живеещи в 21 век, а за .... примерно Франция през 16-17 век, когато часттна от населението с повечко късмет се е радвала, ако не умира от глад и на хората не им е минавало през ум да имат някакви претенции какво ядат. Та така и ние днес... Личи си, че сме 5 века напред само по това че искаме и да ни е вкусно.




Да... Увлекателно е човек да си трови съзнанието с гадната българска реалност. Смятам и в следващата статия да направя същото. Нека следващия път поговорим за психологическото здраве и културата... За това защо в най-посещавания български сайт за онлайн гледане на клипове, самият екип е сметнал за удачно да подканва потребителите да коментират видяното със следните думи, написани по следния начин "охааа ... ще пишеш първия коментар а ?"




-----------------------------------------------

4 коментара:

  1. Дака, за жалост, колкото и вярна да е статията ти в някои аспекти, колкото и логични да са разсъжденията ти, аз не мога да се съглася с теб. Или поне не със всичко...
    Като за начало - водата. Да, прав си, че няма начин да пием жълта "тиня", в която плуват боклуци. Пък и минералната не е хич скъпа и ако имаш възможност да си наливаш от някъде (някои хора ходят до малкото останали такива места в София)чиста, минерална вода е добре - най-вече заради вредата на пластмасата над озоновия слой при изгарянето й.
    Колкото до колите - хората в България не могат да си позволят "Пежо" 207 СС Epure (екологична кола) и колкото и да не им се иска - купуват кола втора употреба (както се казва "на старо"). И баща ми и приятелят на майка ми имат такива . Но, знаеш ли, на какво се е натъкнала в Интернет. Предложението се нарича "Зелен данък". Плащаме данъци за какво ли не, но до сега не съм виждала никакво кой знае колко смислено употребяване на всички тези пари. Предложението е следното: Всяка година всеки, който има кола в движение, да засажда 1 дръвче или да плаща 20 лева (толкова са необходими за купуването на не засадено дърво). Не мисля, че това предложение е много сложно за изпълнение, нито е скъпо-всеки може да си позволи да даде 20 лева годишно, особено за такава добра "кауза".
    Колкото до храната - Тук вече няма как да се съглася с теб. В чужбина (особено Западна Европа) законите позволяват единствено отглеждането на няколко сорта от всеки вид плодове и зеленчуци. Направи си следния "експеримент" (на следващото пътуване до чужбина) и си купи един домат. Ще разбереш, че там те са безвкусни, пръскани и наторявани с изключително гнусни(ако мога така да се изразя) препарати и най-вече - вредни. Докато в България (все още) такъв закон няма и разнообразието е голямо. По малките ни, китни селца можеш да опиташ градински домати и краставици, расли под лъчите на слънцето, а не благодарение на изкуствено наторяване, все още има места, където се прави истинско кисело мляко, а някои хора дори слагат на трапезата си домашно сирене и кашкавал. И, повярвай ми, те по нищо не отстъпват на така наречения "йогурт". Тук, сред балкана, има хора, които продават прясно изцедено мляко, или кокоши яйца, големи колкото юмрук (но не благодарение на някакви вредни добавки). Единственото, което трябва да направим е да внимаваме какво купуваме и да научим от къде. Е, това е всичко. Иначе статийката е много интересна и с удоволствие чакам следващата =)

    ОтговорИзтриване
  2. За водата идеята да се налива минерална е страхотна. Нашето семейство не пропуска случаи да си напълни 20-30 литра, когато отиваме на планина:)
    За "зеления данък" не бях чувал. Конкретно този. Него също го удобрявам, поредната добра идея. Само парите наистина да отиват за това. Понеже данъците и без това са прекалено много. Но 4-5 милиона засадени дръвчета на година в България звучи прекрасно...
    За продуктите за съжаление няма да си променя мнението:) Ядох домати, купени, от супермаркет. И определено имаха вкус, доближаващ се до този на нашите домашни (но в никакъв случай не равен нему) и коренно далеч от тези, които копуваме в нашите магазинни вериги. Вече Била я свързвам с безвкусните заленчуци. Те и да искат няма как да направят по-вкусни домати от нашите. Нямат климатичните условия за това. Но могат да си внесат или произведат по добри от нашите турски, холандски или каквито там боклуци ни предлагат на пазара... Не съм искал да прозвучи, че техните храни са по-вкусни. Исках да кажа, че в магазините ни има боклуци, а повече от полувината Българи ядат предимно купена храна, не собствено производство... Точно затова толкова ме е яд. Че имам потенциала, имаме страхотните продукти... А единственото, което ям без да се притеснявам, че се увреждам по някакъв начин, или че е изкуствено е киселото мляко на повечето марки... Всичко друго е кофти... Сиренето което днес си взех се маже като маргарин в устата и не се яде от сол.
    И последно - за колите. Да, не можем да си купим скъпи и екологични коли, всички българи, по бедни сме. И в една Гърция средната работна заплата е 4 пъти по-висока - 800 евро. Дори и в Сърбия е по-висока... Безспорно не можем да си ги позволим, но не акцентирах на този факт, понеже и без това скачам от тема в тема като пиша. Исках без оглед причините да подчертая факта, че дори и дишайки тук здравето ни заминава....
    Благодаря ти за поредния дълъг и изчерпателен коментар:))) Чувствай се свободна да пишеш още ако поискаш:) П.С - статията ти Home е страхотна.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, Дака, прав си - когато съм на морето храната (предимно плодовете и зеленчуците) са страхотни, а в магазините са невероятно безвкусни. Това е така, защото за жалост страната ни НЕ подпомага произвеждането на естествени продукти. Именно затова бяха протестите на фермерите преди около половин - една година. И наистина ние се принуждаваме да купуваме чуждестранни продукти, защото един производител на такива, който живее в България, не може да си позволи да продава производството си на пазара. Колкото до млякото - яла съм истинско кисело мляко(в село в България) и мога да ти кажа едно - няма нищо общо с боклуците в супермаркетите. Можеш да си направиш този експеримент - всеки млечен продукт, който може да издържи повече от 2-3 дни (камоли месец!!!)без да стане на катък, е наблъскан с какво ли не! За сиренето - когато бях в Гърция, на връщане от Халкидики, се отбихме в някакъв супермаркет. Всички сирена бяха на цени над 10евро за кило ( нашето семейство не може да си позволи да си купи сирене "Фета" за 20 лева), а аз не ям месо... Избрахме единственото сирене на нормална цена (до колкото си спомням беше за около 3.90евро) и щом ни дадоха да го опитаме... - по-вкусно сирене НИКОГА не бях вкусвала. Защо? Защото в България на никого не е изгодно да продава натурални продукти. Не, че няма - просто държавата ни не ги подпомага.

    П.С.: Радвам се, че статийката ти е харесала :) Аз продължавам да пиша - не съм спирала...
    Колкото до сиренето, което ти си си купил - 99% съм сигурна, че е тип "Дунавия" - т.е. с растителни мазнини или още по-точно - с маргарин :)Внимателно гледай какво купуваш - ако предпочиташ от опакованото сирене - препоръчвам ти "Елена" - много е вкусно и не е с растителни мазнини. а ако едно сирене е солено - нормално е да го сложиш във вода ;)

    ОтговорИзтриване
  4. We become what we eat.
    Гледай “Food Matters”...

    ОтговорИзтриване