Йордан Калоянчев

неделя, 24 октомври 2010 г.

Възпритието. Само разум и никакъв разум.


Ако котенцето е убедено и наистина вярва, че е лъв, фактът, че не е, поне за него самия, губи всякакво значение. Това ще е темата на размисъл в следната статия:)

От няколко дена има една мисъл, която ми се върти в главата: "Какъв е света?" Поредния доста общ въпрос. Този път обаче не разсъждавам изцяло в следната насока:
"Какво ли има да му се мисли, отговори безброй, колкото и са различните мнения на хората по въпроса. Всигурно е някаква средна претеглена измежду отговорите на всеки един човек по света. А може и всички да са верни"
Добре, обаче защо да не обърнем внимание и на другата крайност - никой отговор не е верен. Никое човешко същество не може да има представа за света такъв какъвто е по ред причини. Най-малкото ние виждаме една мизерна част от него в лицето на планетата, която обитаваме. Ами останалата част от вселената?
Но по-близко до настоящата тема е твърдението, че човекът вижда всичко субективно.
Като всяко друго живо същество и ние имаме възприятие, което изкривява обективното и го прави разбираемо. Благодарение на разума ни можем в много по-голяма степен от останалите животинки да виждаме красиво и грозно, страшно и привлекателно и тнт. Така че, за добро или лошо ние не можем да видим това, което ни заобикаля (тоест "света") такъв какъвто е, а само такъв, какъвто можем да го възприемем.
Това всъщност е велика сила. Да можеш да изкривяваш информацията. Да създаваш, подтискаш или усилваш настроенията си според тълкуването на видяното, чутото, усетеното и тнт. Природата добре е запазила и развила това качество на всичко живо. В известна степен всички усещат нещо и реагират. От бактерията, която се движи към среда с по-подходяща за нея температура, през животинките, които се плашат от силен шум например, до нас самите, които търсим компанията на другите хора.
Всичко това е свързано най-вече с оцеляването. Но човекът днес е изградил доста сигурно общество за себе си - не ни се налага всеки ден да се страхуваме от диви зверове, да си търсим храна по дърветата, да се крием от всеки по-силен полъх на вятъра и др. Разумът и тази сигурност ни позволяват да възприемаме нещата за да успяваме и в други неща, а не само в оцеляването - да успеем да се забавляваме, развалнуваме, изплашим умишлено за развлечение, да намерим покой, да се образоваме...
В зависимост от това как възприемеш информацията ти можеш да влияеш на това какво изпитваш - можеш да не спреш да си повтаряш, че "влакчето на ужасите" е просто един изкуствено създаден инструмент за забавление. Че адреналина, който тялото ти трупа за да те предпази от опасност, така и няма да е животоспасяващ, понеже няма как да изхвърчиш от влакчето, то няма да се обърне и изобщо нищо лошо няма да се случи. Всеки ден хиляди хора се качват на него и слизат и през всяка една секунда преди, повреме и след това са били еднакво застрашени. Всичко е илюзия, нищо лошо няма да се случи.
В същото време човек може и да се отпусне, да изключи разума си и да се страхува от високата скорост, от рязката смяна на посоките, от високите точки от маршрута, от тъмнината в тунелите... Той избира. Въпроса е дали ще е достатъчно силен психически да направи избор и да го осъществи.
Не е никак лесно да не се страхуваш от факта, че хвърчаш със 100км/ч при положение че обикновено ходиш с 5-6 км/ч. Как да е лесно? Това е против природата ни. Ако подобно явление е било факт при първобитните хора - случило се е някой от тях да "хвърчи със 100км/ч" то най-вероятно е падал от някоя скала, водопад или го е метнал някой мамут :Р . Тогава му е било повече от необходимо и притеснението, и адреналина, и страха, и всичко за да оцелее (ако съдбата му е дала такъв шанс, след като първоначално го е "захвърлила" така...с такава скорост :D )
Но какво става ако човек успее да пребори природата си днес? Това означава, че ще е по-малко стресиран от другите, понеже разумът му ще е надделял и той просто ще е приел, че щом е учил за изпита достатъчно значи най-вероятно няма да му пишат 2ка, от което би се опасявал. обикновено. Така ще си е спестил куп нерви, които най-много да доведат до това, което се е опитвал да избегне. Но колко от нас успяват да не се притесняват за изпита си или за интервюто за работа например? Малцина.
И все пак е възможно. И не е нужно да се прилага само за такива екстремни и редки събития. Можеш например да прецениш, че ще ти е много по-хубаво ако приемеш, че София е голям град с много най-различни хора, с прекрасна планина в далечината, с широки улици и куп магазини и какво ли още не. Така би си прекарал много по-добре уикенда, който си решил да посветиш на разходка из изтормозената ни столица, отколкото ако се фокусираш върху боклуците, просяците, дупките по пътищата, претъпканите с коли, хора и животни улици.
Всичко е до внушението. Пак казвам - то наистина е велико нещо. Човек, който умемее да го контролира по-добре от другите, няма как да не живее по-добре. Само трябва да държи разума си достатъчно близо за да не се самозалъже прекалено много и да живее като слепец в свят, в който (все пак трябва да признаем) е най-добре очите ти да са на четири.
Помислете върху въпроса. До каква степен се водите от настроенията и предрасъдаците, вместо вие да водите тях ? Мисля, че изразих мнението си ясно - те са в пряка връзка с възприятието ни за всичко наоколо. Направете си малък експеримент и е се опитайте просто да си провокирате позитивно настроеное утре да кажем, въпреки, че ако се оставите на разумът си може да се окаже, че е по-резонно (както казваше една моя преподавателка) да ходите цял ден нацупени. Ако пък нещо ви притеснява или плаши - време е за тайното оръжие. Обмислете и премислете по детайли цялата тази работа от горе до долу и се опитайте да се убедите, че просто не си заслужава. Дано се получи. Лично аз доста трябва да се поизпотя за да се излъжа по този или друг начин:)


------------------------------------------

4 коментара:

  1. След редакцията преди малко трябва да звучи по-добре ^^

    ОтговорИзтриване
  2. Споко-не съм тревожна или напрегната.Мисля си за теб...липсваш

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна статийка, наистина. И все пак отново не съм съгласна с някои неща (Направо си мисля, че едва ли ще съм напълно съгласна с нещо - все избирам някаква несъществуваща позиция, която никой не защитава - странна работа).
    Няма да те занимавам с мамута, водопада и скалата и земното привличане, защото е безсмислено тъпа забележка. Исках да кажа по-скоро следното:
    В статията ти изразяваш мнението, че ако човек притежава дадени знания той би се чувствал по-сигурен от друг негов познат, който би трябвало да е достигнал определена (и еднаква за двамата) точка на разбиране на определен предмет. За мен това не е точно така. Забелязала съм, че колкото повече знае човек, толкова повече се притеснява, че ще сбърка, че ще забрави, че ще оплеска нещо и т.н. Има хора, които успяват макар и с малко знания да извлекат най-доброто от себе си, игнорирайки стреса и притеснението. Те просто мислят логически и не обръщат внимание на ставащото сега, после или преди. Докато един индивид, който да речем е учил много усърдно за въпросния изпит би си казал в такъв момент : "Аз толкова много учих. Много е важно да не оплескам нещо, защото всичко се проваля... Ами ако не успея? Какво ще стане тогава?". Мислейки за последиците, този човек може да направи много повече грешки, отколкото другия, който не е учил - той няма за какво да се притеснява - прави теста така и така и знае, че не е учил, следователно разчита на интелекта си, а не на знанията си.
    И другото нещо. Да, виждам проблемите на София. Виждам ги всеки ден. И все пак никога не съм мислила, че е лош град. Всички я плюят колко била мръсна, колко била неподдържано, но никой не се замисля, че и ние сме виновни за това. Много често ми се случва да видя почистващи екипи, дори наскоро събираха листата по една алея в моя квартал (а той все пак не е в центъра). Освен това в "Лагера" всяка пролет се косят многобройните градинки и се поддържат от собствениците им. Тоест има много мръсни квартали, претъпкани от хора, животни, където блоковете направо се допират един до друг (като например "Красно село" - каквото и да ми говорите той е направо плувнал в боклуци), но за това е виновна не само общината, но и собствениците. И не знам дали се самозалъгвам, но аз харесвам София. Може би, Студентски град не е най-представителната й част, но който иска може да направи неговото кътче прекрасно.
    Иначе е интересно как наистина сме способни да си затваряме очите за някои неща...Страхотна статийка!

    ОтговорИзтриване
  4. Йордан Калоянчев6 ноември 2010 г. в 2:10

    Страхотено коментарче :D ! За което за пореден път ти благодаря.
    Отностно това, че колкото по-малко знае човек, толкова по-голям шанс има да не се провали благодарение на притеснението си в някое начинание - съгласен съм, очевидно е така. Писах заемайки другата позиция защото също е възможна. Някак си искам да вярвам, че тя е по-добрата затова се опитах да я защитя. Честно да си кажа - аз не съм способен на нея - колктоо повече научавам, мисля, вълнувам се от нещо, толкова по-уверен и непоклатим да ставам. Жалко за това. Защото наистина е по-героичния, по-трудния и отплащаш се начин да посрещаш проблемите :/ Все пак вярвам, че с времето мога да се науча, макар и без да усетя, постепено:Р Дано де...
    А като говорим за градовете си. И тук ще възклична "Жалко!". Всеки път когато се връщам в Бургас виждам неща, които не са наред, а не съм ги забелязвал преди. Базата за сравнение ми е била градове, през които минавам, задържайки се 2-3 дена, виждайки много малко от тях. Сега, след 2 години в София, вече имам по-солидна база за сравнение. Така че не мразя София, просто защото не ми е роден град и трябва да се бия по гърдите, че съм от морето и тнт. Даже не я мразя в интерес на истината. В началото бях стъписан от проблемите й, но все повече започвам да се изумявам на бургаските такива. Така че... замомента Бургас:София - 1:1 :) Не ми се изпада в подбобности какво харесвам и какво не в двата града. Не съм готов още с чиста съвест да плюя града си и да защитавам София. Нито да хуля наготово столицата и да изтъквам родния град.

    ОтговорИзтриване